måndag 1 juni 2009

Skyll dig själv, Enskedebo.....












.....om du inte gillar din tilltänkta nya granne, den maffiga Stockholmsarenan! Du har ju valt att bo i närheten av Stockholms största evenemangsområde! Så är det enligt våra Stockholmspolitiker, borgarrådssekreterare Teodor Koistinen har besvarat ett brev från en Enskedebo enligt följande:

" Du skriver att bygget av Stockholmsarenan kommer att påverka miljön negativt. Som bosatt i Enskede har man valt att bo i närheten av ett av Nordens största evenemangscenter med Globen, Hovet, Söderstadion och Annexet runt hörnet. Nu fortsätter vi att utveckla det området med en arena i världsklass. Det öppningsbara taket kommer att vara stängt vid konserter för att förhindra ljudutsläpp samt möjliggöra ljusshower, och hålla värmen på vintrarna. Arenan finasieras helt av att marken som nuvarande Söderstadion ligger på säljs och görs om till kontorsbyggnader. På så vis kommer arenans projekterade 2.1 miljarder inte att belasta stockholmarna. Istället kommer vi att få fler världsartister till Stockholm, så att fler kan njuta av de fördelar som det innebär att bo i en storstad. Vad gäller fotbollsvåldet så har Madeleine Sjöstedt och staden tagit ett samlat grepp för att komma till bukt med problemen och det börjar nu att ge resultat. Självklart kommer vi från Folkpartiets sida inte att tolerera huliganer i villaträdgårdarna. "

Nåväl, vi är alla välbekanta med flosklerna om världsklass och löftena vid det här laget - men jag undrar hur många Enskedebor som "valde att bo i närheten av ett evenemangscenter".
Jag är övertygad om att minst 95% valde att bosätta sig här för att det är ett vackert, lugnt och barnvänligt område med unik karaktär, närhet till city och bra kommunikationer. Kolla gärna husmäklarnas information - där andas inget om närheten till evenemang som en fördel!
Nu kan man självklart inte förvänta sig att ens boendemiljö ska vara oföränderlig i evinnerliga tider - utvecka gärna området, bygg bostäder men värna om miljön istället för att skräpa ned med bilar, buller, skränande folkmassor....
Till sist - visst kan man ha olika åsikter i sakfrågan men jag betackar mig för politiker som bemöter väljare och skattebetalare med en dylik mästrande och nonchalant attityd.




33 kommentarer:

  1. Ja, vad ska man säga. Politikerna är inte med i matchen...

    "Arenan finasieras helt av att marken som nuvarande Söderstadion ligger på säljs och görs om till kontorsbyggnader."

    Ska bli kul att se vem som köper.....

    // Boende i området

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. En annan fråga,

    Ni upprepar flertalet gånger att man inte skall bygga arenor i närheten av bostadsområden?!
    Vart föreslår ni isåfall att man bygger?
    Ni vränger ord ganska rejält. Staden pratar om närheten till stan, ni pratar om närhet till bostadsområden. Jag kan satsa en ganska stor slant på att jag besökt fler arenor i både sverige och utomlands än er som driver den här bloggen. Ocha jag kan faktiskt inte komma på EN ENDA ARENA som INTE ligger i närheten av bostadsområden. Men ni kanske har massor av lysande exempel på just detta??

    SvaraRadera
  4. Varför tror ni att en ny arena, som naturligtvis byggs modernare och med ett modernare säkerhetstänk, skulle bidra till ökat "fotbollsvåld" i ert område? Rimligen borde det sänkas. Glöm inte bort att ni redan idag har Söderstadion på andra sidan Globen, gå och kolla om ni inte tror mig.

    "Skränande folkmassor", och du pratar om arrogant ton. Herregud. Varför är det du tycker viktigare än vad andra tycker? Gå med och skräna du med, men då får du nog söka dig bort från där ni bor - varför skulle folk ta sig dit för att skräna? Precis som nu kommer skränandet att ske omkring Gullmarsplan.

    Vad har ni för nöjen? Berätta så kan jag göra narr av dem på samma sätt som ni nu ser ner på andra människors vanor.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  7. Suck, återigen måste man förklara för personer som är dåligt insatta. Arenan finansieras av markförsäljning + ett överskott av årlig drift, dvs tomtmarken är ej värd 2,1 miljarder vilket FP politikern skriver i sitt svar (han borde kanske vara mer insatt för att ha någon trovärdighet).

    För övrigt så är Sverige ett demokratiskt land och alla har rätt till en åsikt, oavsett om man är i minioritet eller inte. Jag tänker inte skämmas det minsta för att jag tycker annorlunda än majoriteten och jag upprepar för fjortonde gången (som någon annan) att arenan kommer närmare Gamla Enskede än Globen. Skillanden kommer medföra att det blir bekvämare att parkera i området (så kommer också att ske eftersom alla inte kommer att cykla eller åka kommunalt till arenan) och på så sätt kommer det bli en mycket negativ förändring med ett X hundra bilar som cirkulerar in på smågatorna...

    // Boende i området

    SvaraRadera
  8. Hej på Er! Jag köpte mitt hus i Enskede år 1981 av ett skäl: Att det är nära till Söderstadion! Bo i Enskede och gå på Söderstadion = Kultur. Prova!

    SvaraRadera
  9. vad jobbigt med bilar... Återigen, vart ligger nynäsvägen?

    SvaraRadera
  10. Oavsett åsikt så ser nonchalans, floskler och mästrande attityd illa ut. Men har man själv använt detta på sin egen blogg kanske man inte ska förfasas över att andra gör det.

    Att som arenamotståndarna hota med polishelikoptrar och huliganupplopp i kärsbärsträdgårdarna känns oseriöst och snudd på infantilt.

    Gällande trafiken är jag nyfiken på hur många av bloggens anhängare som kämpar lika aktivt för att stänga Systemetbolaget på Arenavägen? Denna butik genererar ensamt mer trafik än vad en eventuell arena kommer att göra. Dessutom säljer den en vara som åsamkar många personer lidande i form av bilolyckor,alkoholism och misshandel. Lidande som jag tror även existerar i det själfulla Enskede.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  12. Återigen, jag har sagt det i flera inlägg. Det är inte ökad trafik på Nynäsvägen eller Arenavägen som är mitt problem. Det är risken för att X antal hundra bilar riskerar att börja åka in i våra bostadsområden för att leta parkering (då det byggs för få parkeringsplatser och att det blir bekvämt gångavstånd till den nya arenans ena ingång, se tidigare inlägg om mätningar gjorde för Globens evenemang i andra trådar).. Givetvis är ett enkelt sätt att lösa problemet att förbjuda infart om man inte ska till fastigheterna. Tyvärr pekar arenaprojektet på att detta inte är deras ansvar, dvs de presenterar mycket visioner om hur bra allt ska bli men när någon ställer lite "jobbiga" frågor kring hur de tänkt hantera ett antal praktiska frågor så tar de ett väldigt begränsat ansvar för att helheten ska bli så bra som möjlig för även närliggande områden.

    Att lyfta in en debatt om alkohol och Enskede Gymnasium tycker jag blir lite märkligt då jag inte riktigt ser kopplingen till arenan (mer än möjligen att eftersom Systembolagets parkering försvinner så riskerar även den trafiken söka p-platser i bostadsområdet) Återkom gärna med lite argument rörande programförslaget för arenan istället.

    // Boende i området

    SvaraRadera
  13. Som innerstadsbo kan jag meddela att det flera gånger dykt upp parkerade bilar i mitt kvarter på söder som tillhör folk som inte bor där. Vad är problemet, på vilket sätt kommer ert problem bli värre än de hundratusentals människor som letar parkering i innerstaden varje dag? Jag känner mig just nu mycket manad till att starta en blogg om Enskedebor som parkerar i staden på helgerna. Om vi bara rev NK, Åhlens och Dramaten skulle vi säkert bli av med det otyget. Om ni inte vill att folk rör sig utanför ert hus har ni två alternativ.
    1: flytta till ödemarken. 2: Sluta gnälla och jobba på lite så att ni har råd att köpa större tomter. Det är ingen mänsklig rättighet att bo tre minuter med bil utanför en tull och samtidigt kräva att ingen ska använde i ert område som ni använder innerstaden.

    SvaraRadera
  14. Innerstadsbo,
    Givetvis bockar jag för dig, bugar, står med hatten i hand, slutar gnälla, sitter hemma och skäms samtidigt som vi letar annonser efter nytt hus på Hemnet. Jag funderar på vilken stad som har minst befolkning och mest ledig jobb...

    Fast det är klart, att eftersom allt som arenagruppen skriver i sitt programförslag är sant så kommer alla besökare till arenan att gå, cykla och åka kommnualt. Vidare kommer alla de 5 t-banestationerna som ligger utmed 2 linjer (där det inte går att köra tågen tätare än idag) att hantera förflyttningen av människor utan problem. Skulle det sedan bli någon störning när vi ska hem från jobbet så kan vi ju alltid vänta till efter matchen och ta ett senare tåg. Självklart skulle jag aldrig bara tänka på mig själv och min familj utan framförallt på alla andra. Jag tycker det känns märkligt att det skulle finnas människor som ser till sig själva, sin egen situation och inte är lika storsinta som jag!

    Återigen, förlåt alla för att jag inte förstått att jag måste tycka som er! Lycka till med arenan och hoppas att någon av er får möjlighet att köpa vårt hus när vi nu flyttar..

    // Ex boende i området

    Ps. Hoppas att det inte blir div 1 fotboll på arenan bara... Ds

    SvaraRadera
  15. skönt om ni flyttar, då kan vi riva hela området och bygga en stor parkeringsplats till den nya arenan

    /svinet

    SvaraRadera
  16. Fast behövs det??? Alla ska ju åka cykel och kommunalt enligt "visionen"......

    SvaraRadera
  17. Ja, det är så synd om er som bor i era villor i lummiga Pleasantville. Vill man inte ha stadsliv så går det ju utmärkt att flytta till Skara. Ser inget problem.

    SvaraRadera
  18. Boende i området//
    Om du förfasar dig över arrogansen i inläggen så borde du nog föregå med gott exempel. Ditt senaste alster var nog ett föredöme på hur man skriver något arrogant,sakastiskt och framförallt nedlåtande.

    SvaraRadera
  19. Du skriver att du undrar hur många Enskedebor som "valde att bo i närheten av ett evenemangscenter". Jag vet svaret, ni valde det alla...

    Själv gillar jag inte att bo på nedre botten men har valt att göra det pga andra fördelar som kompenserar. Du har valt att bo i ett lugnt, vackert, barnvänligt område nära ett evenemangscentrum... Det finns ingen som säger att ett val bara består av positiva delar... (välj mellan pest eller kolera tex)

    Ingenstans skriver han att evenemangcentrumet var någonting positivt för dig när du valde, bara att du valde det. Resten har du läst in själv. Du har helt enkelt valt att bo nära ett evenemangscentrum och när det utvidgas kan det innebära konsekvenser för dig, tyvär.

    SvaraRadera
  20. Emotser ett svar från denne bloggskrivare någon gång hur han ställer sig till det faktum att Globen/Söderstadion/johanneshov ligger i närheten. Frågan står flera gånger här på bloggen, men han/hon väljer att "blunda" för det. Förmodligen rasar hela hans/hennes teorier då.

    SvaraRadera
  21. Villa, volvo, valium...

    SvaraRadera
  22. "Alla ska ju cykla och åka kommunalt enligt visionen"

    Tyvärr inte, jag läste på den här bloggen att det planeras 4000 (!) parkeringsplatser vilket i sammanhanget (om man jämför med andra nybyggda arenor i den här storleken, eller tom större) får ses som väldigt, väldigt mycket.

    SvaraRadera
  23. Ur programförslaget:

    "Mot bakgrund av områdets mycket goda kollektivtrafikstandard bedömer stadsbyggnadskontoret att ingen särskild arenaparkering behöver tillkomma förutsatt att ett samnyttjande är möjligt med parkering för nya handelsytor. För arenan behöver dock cirka 150 parkeringsplatser skapas för bland annat media i enlighetmed de krav UEFA och FIFA ställer på denna typ av arena."

    "Med föreslagen utbyggnad av handelsytorna skulle detta innebära att cirka 1 200 nya parkeringsplatser behövs. För att handeln ska bli attraktiv bör dessa parkeringsplatser vara lätta att hitta till, lätta att genomsöka samt ha en bra koppling till handelsytorna"

    "Cykelparkering bör placeras i bättre
    lägen än motsvarande bilparkeringar för att stimulera cykel framför bil som färdmedel."

    Ang. frågan "ställer sig till det faktum att Globen/Söderstadion/johanneshov ligger i närheten." så står svaret lika många gånger som kommentaren fällts: "Den nya arenans ena ingång hamnar på bekvämt gångavstånd från Gamla Enskede. Detta kommer med stor sannolikhet att drastiskt öka biltrafiken in i bostadsområdet". Ja, jag vet var Globen/Söderstadion/Hovet ligger. Skillnaden är att de flesta väljer att parkera på andra sidan Nynäsvägen och gå pga det bekväma avståndet (fast boende i det området har också haft mycket synpunkter på parkeringskaoset vilket lett till att platser har "reserverats" till boende)....

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  24. "Boendeparkering" finns över hela landet, ingen speciell grej för området kring Globen. misstänker att du tillhör kategorin människor som tycker "allt är bra, bara det inte sker i närheten av mig" .

    angående, IGEN, om att du inte insett att globen/söderstadion syftade jag inte på något parkeringsproblem utan på ditt yrande om huliganer som stör ordningen. Nä snälla kamma mittbenan och fortsätt att rensa ogräs istället.

    SvaraRadera
  25. Där har du fel, boendeparkering i Stockholm stad gäller "gäller i innerstaden och Hammarby Sjöstad samt i delar av Johanneshov." (källa Stockholm.se). Samma diskussion pågår i delar av Alvik där de boende upplever att deras gator används som infartsparkering och vill skapa boendeparkering. Dock så krävs då specialtillstånd från Stockholm stad vilket de inte vill ge ut så lätt (dock fick delar av Johanneshov detta pga arenorna).

    Jag har för övrigt inte sagt ett ord om huliganer då jag inte tror att det är något problem.

    / Boende i området

    SvaraRadera
  26. boendeparkering finns i HELA landet. Åtminstone är det vad det kallas för i en annan stad söder om dig.

    SvaraRadera
  27. Ja, jag förstår också att begreppet "boendeparkering" finns i hela landet och inte är endast en lokal företelse i Stockholm. Jag debatterar kring arenan och arenans närområde. I det sammanhanget så finns inte boendeparkering "aktivt" i t.ex. Enskede utan endast i innerstaden, Hammarby sjöstad och Johanneshov.

    SvaraRadera
  28. Hur många hemmamatcher kommer Hammarby ha? Om det är samma antal lag då som nu, så blir det 15 (!!!!!!) matcher på 365 dagar! Jisses ett jätteproblem. Sedan är det säkert lika många konserter. Sammanlagt 30-tal. Hmm Är nog bäst ni flyttar för så kan ni ju inte ha det.

    SvaraRadera
  29. "Bilden publicerades i DN 080425 efter match på Råsunda.
    Litet spaning på polisens hemsida ger en bild av vad som händer i samband med fotbollsderbyn, långt ifrån allt hamnar i media.
    Inför matchen den 24.9.08 på Råsunda arbetade polisen utifrån ett kommunikativt förhållningssätt, de hade en strategi om förbyggande av oroligheter - så här blev det:
    Innan matchen inträffade bråk mellan supportergrupper i bl a Vasaparken där sammanlagt 75 personer omhändertogs.
    Efter matchen omhändertogs 23 personer som stört ordningen och startat bråk med andra supportrar.
    Ca 50 personer avlägsnades från tunnebanestationen i Solna centrum.
    Ordningen före och efter matchen var som den brukar vara när det är derbymatcher, stökigt och en del brott men under själva matchen var ordningsläget bra."......

    bloggaren sa INGET om huliganer? Hmmmmmm lider du av dåligt minne?

    SvaraRadera
  30. Hmmmmmmmmmmm... INGET dåligt minne utan det var inte jag som skrev det.
    /Boende i området

    SvaraRadera
  31. Som sagt, bra om folk skrev sitt namn när de skriver, men oavsett så verkade det ju som du "boende i området" står bakom denna bloggare (vem tusan nu DET är, verkar ha flyttat)och hans/hennes åsikter och däri tas just huliganfrågan upp som ett huvudargument. Men ska ju inte skälla på dig för den grejen för det är inte lätt att följa bloggarens irrgångar.

    SvaraRadera
  32. Kan man inte flytta hela Gamla Enskede till Skansen? Så slipper de boende störas av folk! Nä det går ju inte heller, många turister. Nä bättre kanske att flytta området till foten av Kebnekaise.

    SvaraRadera
  33. Det är faktiskt rätt patetiskt att framställa det som att det här är något som sker mot de boendes vilja, jag känner mängder med människor som bor i området som är hur glada som helst över att de får ännu närmare till matcherna. Och andra, icke-fotbollsintresserade, som tycker det är kul att det händer saker. Miljön där vid t-banan kan ju upplevas som lite otrygg, med lite mera folkliv kanske det löser sig också.

    SvaraRadera