måndag 18 maj 2009

Stockholmsarenan - överjäst bulle i Söderstaden 2030

Så nyfiken jag blev när den vackra gula broschyren kom i brevlådan med följebrev från borgarråden Sten Nordin och Kristina Alvendal. Detta kan nog intressera många -Stockholm, the capital of Scandinavia. Promenadstaden. Härligt.

Sida upp och ned präntas budskapet in - de vanligaste orden som upprepas ständigt är upplevelser, nöjen, underhållning, världsklass, evenemang i de tre arenorna med nya Stockholmsarenan i centrum. Javisst, man ska också få kulinariska upplevelser och man ska även kunna bo i denna nya sköna värld med liv och rörelse dygnet runt. Klarar man av att jobba när man bor mitt i nöjesvärlden?

De glassiga bilderna säger ännu tydligare vad det handlar om - unga människor som inte har fyllt trettio ska shoppa, dricka latte och se på masskulturella evenemang i all oändlighet.
Är det detta som definieras som världsklass?
Visionen handlar om konsumism, kommersialism och ytan - dagens honnörsord men är det visionen för 2030?
Jag saknar sådana värdeord som kultur (annat än masskulturen), kunskap, kreativitet och kommunikation mellan olika sorters människor.


Plötsligt får jag en alldeles egen vision: Gamla Enskede - som ju blir granne till den nya stadsdelen - blir ett slags naturreservat, ett friluftsmuseum där man visar upp fossiler från forntiden, dvs riktiga levande människor, sådana mellan trettio och nittio som finns där i sina trädgårdar, där de påtar i jorden eller har kaffekalas med grannarna eller familjen. Somliga samtalar med varandra en lång stund utan att visa sina mobiler för varandra eller kolla smsar, några läser en riktig bok eller lyssnar på musik utan att det hörs i hela området. Så märkligt.
Det är så lugnt att man hör en koltrast uppe i toppen på en nyutslagen björk och luften är fylld av dofter, därför att det är tiden mellan hägg och syrén.
Några barn kommer rusande och cyklar iväg till fotbollsträningen medan pappa fixar maten och mamma förbereder projektmötet på jobbet nästa dag.
Och det bästa med visionen - det är inga bilar som puttrar omkring. Här och var står ett slags märkliga fordon som folk disponerar fritt för att förflytta sig länge bort.

Visionen väcker några viktiga frågor: visst förutsätter en levande stadsdel en blandning av bostäder och andra verksamheter men vill folk bo i ett evenemangsområde där tusentals människor rör sig?
Vad tycker du?

8 kommentarer:

  1. jävla pajas! jag kan lova att de kmr bli mycket spring i ert FINA enskede och förmodligen kmr de att va alldels fullt med huliganer (läskigt) och bilar över allt! så att ert fina jävla område kmr till någon nytta!

    ifall du inte trivs när den nya arenan är byggd så kan du alltid flytta till DALEN!
    fast du är väl för fin för det?
    jävla pajas! du borde skämas!
    ne men ner trampade rabatter! och slagsmål på gatorna är de väl inge fel på!

    tycker att du är lite patetisk som gör en blogg om detta har du inget riktigt liv eller!
    JÄVLA SKOJARE!

    vill du svara så kan du göra det till zvin186@gmail.com

    dont be a hater

    SvaraRadera
  2. Men suck! är du felammad Zvin186??

    SvaraRadera
  3. Han har bara inte fått gått på tillräckligt många kaffekalas och heller inte påtat i jorden dessutom har hans mobil inte ringt på hela dagen och det har varit knäpptyst förutom en fågel som sjöng vilket gör honom galet förbannad då zvin186 precis som de flesta stockholmarna är ett fan av utveckling, framåtanda, sociala möten och en levande stad/stadsdelar!

    SvaraRadera
  4. Jag tror jag har förstått ert problem nu. Ni vill inte bo i en stad! Tänk så enkelt det var.

    Det har ni all rätt att inte vilja, men att försöka påverka en stads utveckling när man själv har en sådan uppfattning är fel. Lev med det eller flytta. Jag vill bo i en stad och skulle aldrig bosätta mig i glesbygden, men det verkar ju idealiskt för er.

    SvaraRadera
  5. Kan Körsbärsdalen vara något för er som inte klarar av att det "plötsligt" dyker upp en fotbollsarena "nära dig" och tydligen levat i någon form av dimma då du inte märkt globen/söderstadion. tusan globen ser man ju redan på essingeleden!!! Ta och såga av några grenar på äppleträdet ditt så ser du en vit glob. Nä flytta till körsbärsdalen.

    SvaraRadera
  6. "Bloggens syfte är att skapa kunskap och opinion kring Stockholmsarenan. Vilka konsekvenser får projektet för infrastrukturen, trafikflöden, kollektivtrafiken, miljön och boende i Gamla Enskede? Vi vill skapa debatt och påverka media och beslutsfattare".....
    Stora ord och för att kunna väcka opinion som det så fint står borde man väl kunna stå för sina påstående, eller? Så fort någon skriver här något avvikande så tiger bloggaren här.

    SvaraRadera
  7. Du ställer dig frågan om folk vill bo i ett evenemangsområde, men uppenbarligen är det ju så då området varit evenemangsområde i 60 år (egentligen 90).

    Annars måste jag säga att det är en tråkig attityd som bloggerskan har, kultur är bra men inte just denna kultur som folk vill se, kreativitet är bra men inte sådan kreativitet som folk vill se eller delta i och kommunikation mellan människor är bra men uppenbarligen inte om det sker i eran närhet.

    Om ni besvarar blogginlägg vore det trevligt om ni gjorde det med namn i fortsättningen.

    SvaraRadera
  8. De har nog inte sett Globen förut därborta ifrån sin idyll.

    SvaraRadera