måndag 13 april 2009

Detta kan du förvänta dig om Stockholmsarenan byggs!

Bilden publicerades i DN 080425 efter match på Råsunda.
Litet spaning på polisens hemsida ger en bild av vad som händer i samband med fotbollsderbyn, långt ifrån allt hamnar i media.
Inför matchen den 24.9.08 på Råsunda arbetade polisen utifrån ett kommunikativt förhållningssätt, de hade en strategi om förbyggande av oroligheter - så här blev det:
Innan matchen inträffade bråk mellan supportergrupper i bl a Vasaparken där sammanlagt 75 personer omhändertogs.
Efter matchen omhändertogs 23 personer som stört ordningen och startat bråk med andra supportrar.
Ca 50 personer avlägsnades från tunnebanestationen i Solna centrum.
Ordningen före och efter matchen var som den brukar vara när det är derbymatcher, stökigt och en del brott men under själva matchen var ordningsläget bra.
(Källa: www.polisen.se/aktuellt)

Vill du ha detta i ditt bostadsområde?

18 kommentarer:

  1. Jag tror inte det är fotbollshuliganer vi behöver oroa oss över mest i Enskede. Av de 30.000 som väntas inta arenan är en promille banditer. Resten är familjer och skötsamma människor som min brorson. Värre är konsertpubliken. Tittar man på hur många musikevenemang som planeras ligger fotbollen i lä. Nej, det kommer bli en massa hemska hårdrockare och djävulsdyrkare. Varje år under Hultfredsfestivalen i Småland är det stora polisinsatser. Fylla och bråk. Folk kommer att börja tälta i våra trädgårdar och urinera i våra buskar. Det blir misshandel och våldtäkter på våra fina gräsmattor. Unga flickor i korta kjolar och i linnen med hallonbröst som kommer att förföra våra män. Jag tror att fotbollspubliken blir vårt minsta bekymmer.

    Märta

    SvaraRadera
  2. Jag känner mig orolig både över risken för våld och bråk vid s.k. högriskmatcher som fylla och skadegörelse vid konserter. Tycker att vi måste kraftsamla mot den nya arenan eller, åtminstone, gemensamt verka för att den får en godtagbar utformning.
    Lisa

    SvaraRadera
  3. Haha herregud. Alltid ska det gnällas och gnällas. Åh nej Stockholm kommer äntligen att få en fotbollsarena som man som stockholmare inte behöver skämmas för. Vad hemskt! Kan inte allt vara som det var förr eller vad då? Jag är så jävla trött på alla dessa konservativa svenssons som ska se det negativa i precis allt. Somna om är du snäll.

    SvaraRadera
  4. Vad nu! Vad är det som förändrats, arenans storlek och sen då? Idag spelas dt fotboll, hockey, handboll och konserter i området. Som Gamla Enskede bo blir jag allvarligt bekymrad över denna klagan. Nu inser man att halva Närke tycks sitta och ruvar i området!

    "Kärringberget" ligger på andra sidan Nynäsvägen!

    SvaraRadera
  5. Ja, klagomuren verkar ha glömt att Söderstadion ligger i området idag - och den skall rivas när bygget är klart.. Att alla inte redan flyttat p.g.a. alla hemska fotbolls- och hockeymatcher, konserter, för att inte tala om hästhoppning och luciatåg.

    SvaraRadera
  6. Rädda för våld och bråk vid högriskmatcher?

    Jag är snarare rädd för den här hotande eleven på Enskede gymnasium: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_579109.svd

    Stäng ner Enskede gymnasium, låt inte studenterna hota vårt samhälle!

    SvaraRadera
  7. Typisk ignorant och okunnig NIMBY som skriver dessa blogginlägg!!

    Det kommer inte bli någon skillnad på området jämfört hur det ser ut idag, då man bara ersätter en äldre undermålig arena med en ny, det är t ex inga våldsamheter i området idag under idrottsevenemang. Samtidigt som den nya arenan byggs förbättras området som idag ser ganska nedgånget och tråkigt ut, till det bättre. Dessutom kommer arenan att fungera som ett extra bullerskydd.

    Mvh/ En Positiv Gamla Enskedebo

    SvaraRadera
  8. Jag hoppas att många precis sett debattprogrammet om fotbollsvåld. Som om det skulle höra till fotboll att slåss?! Fotbollssupportrar som säger att det är okej med slagsmål bara båda samtycker till det?! Att höra sådant gör mig både arg och orolig.
    Enligt min mening ökar risken för bråk av detta slag med den planerade arenan eftersom högriskmatcher som idag spelas på Råsunda kommer att flytta till Globenområdet (de spelas inte på Söderstadion idag!). Risken att det drabbar oss boende är stor eftersom dessa "uppgörelser" inte sällan äger rum utanför arenaområdena. Jag vill inte att mina barn ska hamna mitt i bråk och tumult av detta slag. Känner mig därför mycket tveksam till den nya arenan.
    Orolig Enskedebo

    SvaraRadera
  9. Vad är en högriskmatch? AIK och DIF kommer att ha sina hemmamatcher kvar på Råsunda/Nationalarenan. Då har vi två matcher kvar att spela som kan kallas högriskmatcher. Matcher mellan Hammarby och Djurgården brukar vara lugna och man delat pendeltåg och tunnelbana med varandra utan bråk. Sedan har vi sista matchen Hammarby-AIK som inte heller bör bli bråkig då det kommer att finnas mycket poliser på plats och av 30.000 åskådare (om det blir fullsatt) är det kanske 20-30 stycken som är sugna på bråk.

    SvaraRadera
  10. Ni vet om att ni redan idag har Söderstadion på andra sidan Globen? Om ni inte visste det så kan ni gå och kolla om ni inte tror mig. Där har Hammarby spelat länge. Tron att det skulle försämra er tillvaro är ju helt uppåt väggarna, särskilt som de flesta kommer att komma från precis samma håll som de kommer idag.

    SvaraRadera
  11. Vasaparken ligger väl knappast i Enskede? De huliganslagsmål som sker idag sker långt bort från arenorna. Om ni inte har påverkats av Söderstadion lär ni inte påverkas av det här heller.

    Johan, Blåsut

    SvaraRadera
  12. Orolig Enskedebo, nu ljuger du ju faktiskt.
    "Fotbollssupportrar som säger att det är okej med slagsmål bara båda samtycker till det?! "

    Det där är en ren lögn och det vet du. Det som sas är att det inte är brottsligt - och det är det ju inte. Om du tolkar det som att det därför är okej får stå för dig.

    Och Söderstadion ligger redan idag i "området", varför skulle det bli så mycket värre av en ny arena? Som dessutom är byggd med sådant här i åtanke till skillnad från nuvarande Söderstadion?

    SvaraRadera
  13. Fast Söderstadion ligger idag så att det inte är "bekvämt" att parkera eller hänga i Gamla Enskede... Problemet är väl inte att den nya arenan uppfyller de rekommendationer som finns för att arenautformningen skall hjälpa till att förhindra möjligheten till incidenter/bråk? Problemet är väl snarare att "supportrarna" (jag har svårt att se ligisterna som supporters) ofta gör upp utanför arenan i närområdet. Eftersom arenagruppen inte varit tillräckligt tydliga med hur de ska förhindra detta (mer än att det anser att det är polisens uppgift, dvs ingen har tänkt på närområdet) så är det rätt naturligt att vi som bor i området inte blir så positiva till arenan...

    SvaraRadera
  14. Arenan är orimligt stor för den tänkta platsen.
    Över 40.000 besökare vid konserter! 800nya P-platser.
    Rimligt att kräva en lösning FÖRE byggstart.
    Idag är det legio att boendeparkeringarna är fylllda av besökare i Globen eller Söderstadion.

    Observer 2

    SvaraRadera
  15. Det är väl inte en arenagrupps skyldighet att stoppa våld i samhället? Den frågan skall ligga hos de sociala och rättsvårdande myndigheterna. Varför skall de bli bråk i Gamla Enskede eller Enskededalen? Det har ju inte varit bråk mellan huliganer där hittills, så inte kommer det att börja nu. För det första så är det totalt två matcher som över huvudtaget kan räknas som högriskmatcher och de huliganer som bråkat hittils har gjort det i sta´n och inte i Gamla Enskede.

    Det verkar vara en sjuklig paranoja över att tro att huliganer skall anfalla de oskyldiga villaägarna i Gamla Enskede.

    Vågar ni över huvudtaget lämna Gamla Enskede och åka in till Södermalm där 80% håller på Bajen, dvs huliganer? i Farsta är det ännu värre, där alla lågavlönade eller arbetslösa huliganer som inte hellre än annat attackera villaägare från Gamla Enskede.

    Nu överdrev jag rejält, men det verkar trots allt vara legio i detta forum.

    SvaraRadera
  16. Jag skulle snarare tro att risken för en invasion i Gamla Enskede ökar när en massa arga ligister läser den här bloggen.

    SvaraRadera
  17. Tror inte man behöver oroa sig för att det blir stökigt kring fotbollsmatcherna. Om man inte störs av matcherna på Söderstadion idag varför skulle man störas av matcher på Nya Söderstadion då?

    Och angående stök kring konserter känns det lite fel att jämföra en tvåtimmarskonsert med flera-dagarsfestivaler som exempelvis Hultsfred där själva idéen är att man åker dit och bor i tält på området.

    SvaraRadera
  18. Jag tycker vi gör om Stockholm till ett jätteskansen. Inga kringleder, inga bensinstationer, inga arenor för sport och konserter. Den nya sk staden ska bebos av cyklande, klimatsmarta 40-åringar som arbetar som lärare, journalister eller författare och som lovat att varken skaffa barn, bil eller hund. De boende i detta reservat förväntas rösta på SP eller MP. Om medborgare från mer levande delar av riket skulle vilja besöka denna konservatismens fristad, förväntas dessa betala dryga avgifter för att de orsakar trängsel i reservatet.

    SvaraRadera